Lángosról


A lángos, mint hungarikum

A világ szinte minden részén és minden népe ismeri a kenyeret, vagy a kenyérszerű ételt, ami világszerte és ősidők óta a legalapvetőbb élelmiszerek közé tartozik. A kenyérsütésnél mindig maradt egy darabka kelt tészta, amit külön sütöttek ki. Eredetileg ez a lángos. Már a Bibliában is említésre kerül: "Efraim elkeveredik a népek között, Efraim olyan, mint a lángos, amelyet nem fordítottak meg."(Szent István Társulati Biblia, Ozeás könyve 7:8)

A maradéktésztát mindig, mindenhol felhasználták, megsütötték, legismertebb formája az egész világon ismert pizza. A lángost nem csak Magyarországon és a Kárpát-medencében, hanem a világ számos országában ismerik és eszik, elsősorban ott, ahol a világban szétszóródva élő több százezer magyar, vagy a Magyarországon járt külföldiek meghonosították.

A lángossal foglalkozó internetes oldalak és blogbejegyzések szerint szinte az egész világon úgy tartják, hogy a lángos egy kultikus magyar hungarikum, a magyarok egyik kedvenc nemzeti eledele, amit elsősorban nem azért esznek, mert éhesek, hanem azért, mert jó.

A lángost Magyarországon általában üresen, kissé megsózva, fokhagymával, sajttal, tejföllel, illetve ezek kombinációjával megszórva eszik. A legnépszerűbb a sajtos-tejfölös lángos, amit a felnőttek és a gyerekek eddig leginkább strandon, piacon, vásárokon szerettek fogyasztani.

A lángos a világ bármely részéről Magyarországra látogató turisták szemében ugyanolyan hungarikum, mint a kalocsai pirospaprika és a hímzés, a Tokaji Aszu, a halasi csipke, a kecskeméti barackpálinka, a ZWACK Unicum, a téliszalámi, a gulyás, a pörkölt.

A köznapi értelemben vett hungarikumok azok a termékek, amelyeknek különleges minősége, hírneve vagy egyéb jellemzője lényegileg Magyarországhoz kapcsolódik. A köznapi értelemben vett hungarikum tehát jogi értelemben véve egy be nem jegyzett földrajzi árujelző. Ugyanígy létezik például italikum és germanikum is. Minden nemzet büszke a maga unikum-jaira, amely mint gyomorkeserű ital, az egyik legszélesebb körben ismert hungarikum.

A lángosautomatával többek között az a célunk, hogy a lángost a magyarok is ugyanolyan becsben tartott hungarikumként kezeljék, mint azt a külföldiek teszik, és a lángossal is öregbítsük magyar nemzet elismertségét a világban, valamint hozzájáruljunk a nemzeti büszkeség növeléséhez.

A lángos nemzetközi ismertsége és lehetősége

A világon két féle ember van: az egyik, aki szereti a lángost, a másik, aki még nem ismeri!

Ami Olaszországban a pizza, az Magyarországon a lángos... A lángos nemzetközi ismertségéről, a Magyarországra látogató külföldi turisták lángossal kapcsolatos élményeiről, véleményéről bővebben lehet olvasni elsősorban magyarul, angolul, németül, svédül, héberül a www.langos.lap.hu weboldalon. A lángosról és a hozzá hasonló ételekről a világ gasztronómiájában a Wikipedia-n is lehet olvasni angolul, valamint németül.

A globalizáció, Magyarország Európai Uniós tagsága, a multikulturális gasztronómiai világ, a világszerte erősödő turizmus új lehetőséget teremt a lángos szélesebb körű nemzetközi elterjedésének is, amihez azonban szükség van a lángosautomatára is. A lángosautomata sikerével a lángosból még ismertebb termék válhat, valamint más népek világszerte ismert ételei mellett "versenytársként" jelenhet meg a világ gasztronómiai palettáján az éttermekben, vendéglőkben, szállodákban, panziókban, pubokban, sütödékben, rendezvényeken.

Néhány példa a világszerte ismert nemzeti ételekre, amelyek közül sok elterjedéséhez szükség volt egy speciális gépre, eszközre is: pizza, hot dog, hamburger, gofri, gyros, francia hagymaleves, francia mártások, frankfurti saláta, bécsi fánk, Worcester szósz, ham&eggs, puding, sushi, sólet, chilis bab, fondü, spagetti, falafel, paella, gazpacho, tortilla, steak, gulyás.

Lángos receptek

Lángos receptek olvashatóak a www.langos.lap.hu weboldalon a magyaron kívül, angol, német, orosz, cseh, svéd, román nyelveken. Az alaprecept összetevői megegyeznek az egyszerű kenyértésztáéval: liszt, élesztő, só, víz. A különböző változatok receptjei kiegészülhetnek burgonyával, tejjel, tejföllel, kefirrel, cukorral, vagy tojással.

A lángos készítése

A lángostészta előállítása, dagasztása történhet kézzel, de géppel is. A tésztát hagyni kell megkelni, majd lehet kör alakúra nyújtani, vagy a kinyújtott tésztát késsel szögletes darabokra vágni. A lángost - hasonlóan a pizzához - lehet sütőben, kemencében sütni, ezt hívják kenyérlángosnak, kemencéslángosnak, vagy langallónak, ami az utóbbi időben válik egyre népszerűbbé Magyarországon. A hagyományos magyar lángos étolajban sül, csak úgy, mint a fánk, amely szintén a világ sok országában ismert és kedvelt étel.

A lángos hagyományos sütési módja, ahol a kelt tésztát kézzel nyújtják, teszik bele a forró olajba, és véletlenszerűen fordítják meg, számos higiéniai, esztétikai, minőségi, energia felhasználási, környezetvédelmi, munkavédelmi problémát vet fel. A hagyományos sütésről itt látható video.

Gazdasági innovációs és franchise tanácsadás: www.vallalkozas.co
A lángosautomatával kapcsolatos friss híreket kövesse a Facebook rajongói oldalon: www.facebook.com/langosautomata